Υγιή Δόντια

Υγιή Δόντια

Καλώς ήλθατε στο blog μου . .

Ονομάζομαι Βαρσάμου Βίκυ και είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος από την Λιβαδειά Βοιωτίας , σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου.

To blog αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα και την στοματική υγιεινή με τρόπο απλό και κατανοητό. Η ανάγκη για τη δημιουργία της προέκυψε από την διαπίστωση ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία τους με τον οδοντίατρο.

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι διατυπωμένες με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να σας είναι κατανοητά και ευχάριστα .

Παρακαλώ, μη διστάσετε για κανένα λόγο να επικοινωνήσετε μαζί μου, χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας για τις ερωτήσεις σας.

Το ιατρείο Λειτουργεί απο Δευτέρα - Παρασκευη (Εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Τηλ ιατρείου : 2261-0-27005

Σας ευχαριστώ θερμά

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Οδοντική Αποτριβή & Οδοντική διάβρωση τι να κάνω ! !

Η αποτριβή των δοντιών δηλαδή η φθορά της επιφάνειάς τους μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικά ή παθολογικά αίτια. Φυσιολογικά, με το πέρασμα του χρόνου, τα δόντια σταδιακά αποτρίβονται λόγω των μασητικών δυνάμεων που ασκούνται επάνω τους. Η αποτριβή αυτή είναι αναπόφευκτη. Παράδειγμα παθολογικής αποτριβής είναι οι "εγκοπές" που δημιουργούνται στην αδαμαντίνη συνήθως κοντά στα ούλα, από λανθασμένη χρήση της οδοντόβουρτσας. Η δημιουργία αυτών των εγκοπών μπορεί να συνοδεύεται από εμφάνιση ευαισθησίας κυρίως στα κρύα ερεθίσματα. Η αποτριβή έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος του δοντιού σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.


Όταν η αποτριβή είναι φυσιολογική, μικρού ως μέτριου βαθμού και δε δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή, δε χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν έχουν δημιουργηθεί εγκοπές στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, αν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα ή αν έχει φθαρεί μεγάλο μέρος του δοντιού, μπορούμε να την αποκαταστήσουμε με έμφραξη λευκού χρώματος. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η κάλυψη του δοντιού με στεφάνες (θήκες). 

Η οδοντική διάβρωση γενικά εκδηλώνεται σαν αποτέλεσμα της δράσης χημικών ουσιών όπως όξινα φρούτα ή και άλλες όξινες τροφές που φθείρουν το δόντι. Η διάβρωση επίσης μπορεί να προκληθεί και από γαστρεντερικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στην οποία στομαχικά οξέα ανέρχονται από τον οισοφάγο στο στόμα. Οι υπερβολικοί εμετοί που παρατηρούνται κατά τη βουλιμία μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάβρωση. Ακόμα η χλωρίνη και άλλα χημικά στις πισίνες μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση κυρίως σε μακροχρόνια δραση.



Για την πρόληψη της αποτριβής και διάβρωσης :
  • Σιγουρευτείτε ότι η δίαιτα σας δεν περιλαμβάνει πολλές όξινες τροφές και ποτά.
  • Μην πιέζετε έντονα την οδοντόβουρτσα στα δόντια σας. Χρησιμοποιείτε μόνο μαλακή οδοντόβουρτσα.
  •   Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και οδοντογλυφίδες με το σωστό τρόπο. Καλύτερα να προτιμάτε τα μεσοδόντια ειδικά βουρτσάκια.
Εάν δεν είσαστε σίγουροι για τις κατάλληλες τεχνικές  ζητήστε τη βοήθεια του οδοντίατρου σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για τη διάβρωση και την αποτριβή εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης. Αν έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη έλλειψη που είναι πολύ αντιαισθητική τότε μάλλον θα χρειαστεί να αποκατασταθεί το δόντι. Όμως αν υπάρχει μικρή βλάβη και δεν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα οδοντικής υπερευαισθησίας μάλλον δε θα χρειαστείτε οποιαδήποτε θεραπεία.

Αν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει κάποια θεραπεία με φθόριο για χρήση στο σπίτι σας όπως ζελέ ή στοματικό διάλυμα. Αν τα δόντια σας χρειάζονται διόρθωση ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα υλικό παρόμοιου χρώματος με τα δόντια σας για να αντικαταστήσει την απολεσθείσα περιοχή. Αυτά τα υλικά ονομάζονται σύνθετες ρητίνες ή υαλοειονομερή. Ο οδοντίατρος ή ο υγιεινολόγος μπορούν να επαλείψουν τα προσβεβλημένα δόντια με φθοριούχο βερνίκι.

Η πρόγνωση είναι άριστη αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί έγκαιρα και η αιτία εξαλειφθεί. Παρόλα αυτά αν η διαδικασία αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση η καταστροφή μπορεί να φτάσει στο κέντρο του δοντιού, τον πολφό.

Όσο περισσότερο χρόνο αφεθεί το πρόβλημα χωρίς αντιμετώπιση τόσο περισσότερη δουλειά θα χρειαστεί για τη διόρθωση του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου