Υγιή Δόντια

Υγιή Δόντια

Καλώς ήλθατε στο blog μου . .

Ονομάζομαι Βαρσάμου Βίκυ και είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος από την Λιβαδειά Βοιωτίας , σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου.

To blog αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα και την στοματική υγιεινή με τρόπο απλό και κατανοητό. Η ανάγκη για τη δημιουργία της προέκυψε από την διαπίστωση ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία τους με τον οδοντίατρο.

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι διατυπωμένες με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να σας είναι κατανοητά και ευχάριστα .

Παρακαλώ, μη διστάσετε για κανένα λόγο να επικοινωνήσετε μαζί μου, χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας για τις ερωτήσεις σας.

Το ιατρείο Λειτουργεί απο Δευτέρα - Παρασκευη (Εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Τηλ ιατρείου : 2261-0-27005

Σας ευχαριστώ θερμά

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πονοδοντός ! !

Πονόδοντος είναι ο πόνος μέσα ή γύρω από ένα δόντι και μπορεί να οφείλεται σε:
  • Τερηδόνα
  • Οδοντικό απόστημα
  • Οδοντικό κάταγμα
  • Φθαρμένο σφράγισμα
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, π.χ. μάσημα μαστίχας ή τρίξιμο δοντιών
  • Φλεγμονή στα ούλα

Συμπτώματα:
  • Έντονος ή επίμονος πονόδοντος με σουβλιές. Ορισμένοι αισθάνονται πόνο μόνον όταν ασκείται πίεση στο δόντι.
  • Πρήξιμο γύρω από το δόντι
  • Πυρετός ή πονοκέφαλος
  • Δυσάρεστα στη γεύση υγρά που τρέχουν από το μολυσμένο δόντι

Πότε να πάω στον οδοντίατρο;

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν εάν:
  • Έχετε πονόδοντο που διαρκεί πάνω από μια  μέρα
  • Ο πόνος είναι πολύ ισχυρός
  • Έχετε πυρετό, πόνο στο αυτί ή πόνο όταν ανοίγετε πολύ το στόμα σας
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των οδοντικών φλεγμονών είναι πολύ σημαντική, ώστε να προληφθεί η εξάπλωσή τους σε άλλα μέρη του προσώπου ή του κρανίου ή ακόμη και σε άλλα μέρη του σώματος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Πάρτε ένα ελαφρύ παυσίπονο και, αν δεν έχει αποτέλεσμα, ένα πιο δυνατό.Μην καταφεύγετε σε γιατροσόφια π.χ. τσίπουρο ή ασπιρίνη επάνω στο δόντι (και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα στα ούλα με αποτέλεσμα ο πόνος να αυξηθεί).Μην πάρετε άλλα φάρμακα, όπως αντιβίωση, εκτός αν σας το πει ο Οδοντίατρός σας. 'Ολα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά όταν λαμβάνονται χωρίς την συγκατάθεση του κατάλληλου Γιατρού.

Τι θα γίνει όταν επισκεφθώ τον οδοντίατρο;

Ο οδοντίατρος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας εξετάσει. Θα σας κάνει ερωτήσεις για τον πόνο, π.χ. πότε ξεκίνησε, πόσο έντονος είναι, πού ακριβώς εντοπίζεται, πότε επιδεινώνεται και πότε μετριάζεται. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τη στοματική κοιλότητα, τα δόντια, τα ούλα, τις γνάθους, τη γλώσσα, το λαιμό, τα ιγμόρεια, τα αυτιά, τη μύτη και τον αυχένα. Μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ακτινογραφίες ή και άλλες εξετάσεις, ανάλογα με το τι υποψιάζεται ότι μπορεί να προκαλεί τον πονόδοντο.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Η θεραπεία εξαρτάται από το σε τι οφείλεται ο πονόδοντος. Αν ο πονόδοντος οφείλεται σε τερηδονισμένο δόντι, ο οδοντίατρος θα σας το σφραγίσει ή, αν χρειάζεται, θα κάνει εξαγωγή. Ενδέχεται να χρειάζεται να γίνει απονεύρωση, αν ο πονόδοντος οφείλεται σε φλεγμονή στο νεύρο του δοντιού από βακτήρια που έχουν φθάσει μέχρι τον πυρήνα του δοντιού. Αν έχετε πυρετό ή πρήξιμο στη γνάθο, μπορεί να σας γράψει και αντιβίωση.

Πώς προλαμβάνονται οι πονόδοντοι;

Οι περισσότεροι πονόδοντοι οφείλονται σε τερηδόνα, επομένως προλαμβάνονται αν φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή. Η φροντίδα συνίσταται σε τακτικό βούρτσισμα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, χρήση οδοντικού νήματος μια φορά την ημέρα και επίσκεψη στον οδοντογιατρό δυο φορές το χρόνο για καθαρισμό. Πέραν αυτών, φροντίζετε να μην τρώτε τροφές που περιέχουν ζάχαρη και συζητήστε με τον οδοντογιατρό σας αν είναι σκόπιμο να κάνετε προληπτικά σφραγίσματα ή φθορίωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου