Υγιή Δόντια

Υγιή Δόντια

Καλώς ήλθατε στο blog μου . .

Ονομάζομαι Βαρσάμου Βίκυ και είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος από την Λιβαδειά Βοιωτίας , σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου.

To blog αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα και την στοματική υγιεινή με τρόπο απλό και κατανοητό. Η ανάγκη για τη δημιουργία της προέκυψε από την διαπίστωση ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία τους με τον οδοντίατρο.

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι διατυπωμένες με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να σας είναι κατανοητά και ευχάριστα .

Παρακαλώ, μη διστάσετε για κανένα λόγο να επικοινωνήσετε μαζί μου, χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας για τις ερωτήσεις σας.

Το ιατρείο Λειτουργεί απο Δευτέρα - Παρασκευη (Εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Τηλ ιατρείου : 2261-0-27005

Σας ευχαριστώ θερμά

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οδοντοφυία: τα πρώτα δόντια του μωρού και η αντιμετώπιση τους

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο μωρό ;

Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 4-7 μηνών. Υπάρχουν όμως παιδιά που θα γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια και δεν θα έχουν ούτε ένα δόντι, ενώ άλλα μπορεί να αποκτήσουν το πρώτο τους δόντι ενωρίτερα από την ηλικία των 4 μηνών ή ακόμη και να έχουν δόντι από την μέρα της γέννησης τους. Τα δόντια που θα εμφανιστούν πρώτα είναι οι δυο κάτω μέσοι τομείς (δυο δόντια στην μέση ακριβώς της κάτω σιαγόνας).








Πόσα δόντια θα αποκτήσει το μωρό μου;


Στην ηλικία των 2.5 χρόνων το παιδί σας θα αποκτήσει όλα τα νεογιλά του δόντια, αυτά που εσείς ονομάζετε τα πρώτα του δόντια. Αυτά είναι συνολικά 20. Ένα με δυο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (τομείς). Ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της κάτω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Έτσι στην ηλικία των 2.5-3 χρονών το παιδί σας θα έχει 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα. Κάθε σιαγόνα έχει 4 τομείς, 2 κυνόδοντες και 4 γομφίους. Αν το παιδί σας αργοπορεί σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών του τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.





Πως θα αντιμετωπίσω την ανησυχία των δοντιών;

Όταν το παιδί σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια τότε πολύ πιθανό να είναι ανήσυχο, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει ελαφρό πυρετό, συμπτώματα που παλαιότερα δεν πιστεύαμε ότι οφείλονται στα δόντια. Εάν όμως ο πυρετός είναι ψηλός, δεν είναι από τα δόντια και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του παιδιού. Επίσης η σιελόρροια δεν είναι αποτέλεσμα της οδοντοφυίας, αλλά γιατί οι σιελογόνοι αδένες παράγουν αρκετό σάλιο που δεν προλαβαίνει το μωρό να το καταπίνει. Απλά λοιπόν η σιελόρροια και η οδοντοφυία γίνονται στον ίδιο χρόνο χωρίς να έχει σχέση το ένα με το άλλο. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πιο πάνω προβλήματα.
• Σκουπίζετε τα σάλια από το πρόσωπο του παιδιού σας, γιατί μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπο.
• Δώστε στο παιδί σας κάτι σκληρό να βάζει στο στόμα του. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά αλλά αποφύγετε αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους, γιατί αν σπάσουν πιθανό το υγρό να μην είναι ασφαλές για το παιδί σας. Επίσης πρέπει να μην είναι πολύ μικρά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να το καταπιούν.
• Εάν είναι πολύ ανήσυχο μπορεί να του δώσετε κάποιο παυσίπονο που περιέχει παρακεταμόλη.
• Κυκλοφορούν στα φαρμακεία διάφορες αλοιφές που τοποθετούνται στα ούλη για να ανακουφίζεται το παιδί. Αυτά αλείφονται στα ούλη και δεν απαλύνουν ουσιαστικά τον πόνο, γιατί ο πόνος προέρχεται μέσα από τα ούλη ενώ αυτά αλείφονται στην επιφάνεια. Αν θέλετε όμως να τα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το μωράκι σας μεγαλώνει. Βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, θα υποφέρει λίγο αλλά γρήγορα όλα θα περάσουν. Οι φωτογραφίες του με τα δύο πρώτα δοντάκια του θα σας κάνουν να χαμογελάτε και να καμαρώνετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου