Υγιή Δόντια

Υγιή Δόντια

Καλώς ήλθατε στο blog μου . .

Ονομάζομαι Βαρσάμου Βίκυ και είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος από την Λιβαδειά Βοιωτίας , σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου.

To blog αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα και την στοματική υγιεινή με τρόπο απλό και κατανοητό. Η ανάγκη για τη δημιουργία της προέκυψε από την διαπίστωση ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία τους με τον οδοντίατρο.

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι διατυπωμένες με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να σας είναι κατανοητά και ευχάριστα .

Παρακαλώ, μη διστάσετε για κανένα λόγο να επικοινωνήσετε μαζί μου, χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας για τις ερωτήσεις σας.

Το ιατρείο Λειτουργεί απο Δευτέρα - Παρασκευη (Εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Τηλ ιατρείου : 2261-0-27005

Σας ευχαριστώ θερμά

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ: Ο σωστός τρόπος να το χρησιμοποιείτε


 




Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές κάθε μέρα είναι σημαντικό για καλή στοματική υγιεινή. Αυτό που δε συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι είναι πως το βούρτσισμα δεν αρκεί από μόνο του για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων που ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την τερηδόνα. Αυτό απαιτεί τη χρήση οδοντικού νήματος. Για ένα πραγματικά υγιές στόμα-με αυξημένη αντίσταση στην τριχωτή γλώσσα (ένα παχύ και τυροειδές επίχρισμα της γλώσσας), τη χρόνια κακοσμία και τις τερηδόνες θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινά. Οι περισσότεροι περιοδοντολόγοι θα υποστηρίξουν πως το οδοντικό νήμα είναι το σημαντικότερο μέσο για την καταπολέμηση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.


 Το οδοντικό νήμα κάνει ό,τι δεν μπορεί να κάνει το βούρτσισμα

Το οδοντικό νήμα είναι σημαντικό επειδή αφαιρεί τα υπολείμματα τροφών και πλάκας από τα σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Σύμφωνα με την WorlDental, η μη χρήση νήματος καθημερινά σημαίνει πως έως και 35% των οδοντικών επιφανειών-κυρίως στη γραμμή των ούλων και μεταξύ των δοντιών-παραμένει ακαθάριστο. Αυτό δημιουργεί ένα άριστο περιβάλλον για ενασβεστίωση της πλάκας και τη μετατροπή της σε τρυγία. Η μετατροπή είναι εκπληκτικά γρήγορη. Αναφέρεται πως αυτό μπορεί να συμβεί σε διάστημα 24 ωρών. Μόλις δημιουργηθεί η τρυγία, δεν μπορεί να αφαιρεθεί με βούρτσισμα ή οδοντικό νήμα.

Το οδοντικό νήμα δεν είναι δύσκολο

Η οδοντική πλάκα έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά και σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσετε πως η καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Παρόλο που η χρήση του νήματος δεν είναι δύσκολη-δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά-ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν το χρησιμοποιούν σωστά. Η σωστή τεχνική χρήσης του νήματος είναι σημαντική για να επιτύχουμε τα μεγαλύτερα οφέλη από αυτό.







Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε εύκολα το οδοντικό νήμα σε έξι απλά βήματα

Η αποτελεσματική χρήση του νήματος καθαρίζει τα δόντια σας αποτρίβοντας την οδοντική πλάκα που σχηματίζεται στην επιφάνεια τους. Αυτό απαιτεί την τοποθέτηση του οδοντικού νήματος μεταξύ των δοντιών και στη συνέχεια την απομάκρυνσή του έναντι της κάθε επιφάνειας του δοντιού. Είναι σημαντικό τρίβετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια προς τα κάτω και πέρα από τη γραμμή των ούλων.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά το οδοντικό νήμα:

1. Χρησιμοποιήστε περίπου 50 εκατοστά νήματος κι αρχίστε ομοιόμορφα τυλίγοντας τους μέσους δακτύλους μέχρι να υπάρχουν 6-7 εκατοστά νήματος μεταξύ τους.

2. Συγκρατήστε το νήμα σφικτά με τους δείκτες και τους αντίχειρες.

3. Κυλήστε το νήμα ήπια πάνω και κάτω μεταξύ των δοντιών σας.

4. Κάμψτε το νήμα γύρω από τη βάση κάθε δοντιού κάτω από τη γραμμή των ούλων.

5. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό τμήμα του νήματος για κάθε δόντι.

6. Αφαιρέστε το νήμα με μία ήπια κίνηση μπρος πίσω για να το απομακρύνετε από τα δόντια.

Θυμηθείτε το κλειδί για την αποτελεσματική χρήση του νήματος είναι οι ήπιες κινήσεις. Μην πιέζετε το νήμα, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους ουλικούς ιστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου