Υγιή Δόντια

Υγιή Δόντια

Καλώς ήλθατε στο blog μου . .

Ονομάζομαι Βαρσάμου Βίκυ και είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος από την Λιβαδειά Βοιωτίας , σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου.

To blog αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα και την στοματική υγιεινή με τρόπο απλό και κατανοητό. Η ανάγκη για τη δημιουργία της προέκυψε από την διαπίστωση ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία τους με τον οδοντίατρο.

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι διατυπωμένες με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να σας είναι κατανοητά και ευχάριστα .

Παρακαλώ, μη διστάσετε για κανένα λόγο να επικοινωνήσετε μαζί μου, χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας για τις ερωτήσεις σας.

Το ιατρείο Λειτουργεί απο Δευτέρα - Παρασκευη (Εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Τηλ ιατρείου : 2261-0-27005

Σας ευχαριστώ θερμά

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το βούρτσισμα;

Με το βούρτσισμα απομακρύνεται η λεγόμενη οδοντική πλάκα που είναι ένα λεπτό διάφανο στρώμα. Αυτό σχηματίζεται πάνω στα δόντια και αποτελείται από υπολείμματα τροφών και μικροβίων. Η οδοντική πλάκα μπορεί στη συνέχεια να εξελιχτεί σε τερηδόνα.

Ποιός δεν έχει ξανακούσει για την πολύ γνωστή τερηδόνα


Είναι η πιο συχνή πάθηση των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες από τις τροφές που καταναλώνουμε και παράγουν ένα οξύ. Με αυτό το οξύ, σιγά σιγά διαλύουν την αδαμαντίνη και αργότερα και την οδοντίνη  οπότε δημιουργούνται μικρές τρυπίτσες στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές λοιπόν είναι οι πολύ γνωστές «τρύπες» στα δόντια!
Είναι γνωστό ότι το να τρώμε φαγητά που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι ο κυριότερος λόγος που προκαλεί την τερηδόνα. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι πιο σημαντικό είναι το πόσο συχνά και το πότε τρώτε ζάχαρη, παρά το πόση!
Όσες πιο πολλές φορές την ημέρα τρώτε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, τόσο περισσότερα οξέα δημιουργούνται συνεχώς και απειλούν την αδαμαντίνη των δοντιών σας. Τα σκληρά ζαχαρωτά και οι κουφέτες για τον λαιμό είναι πολύ βλαβερές για τα δόντια επειδή λιώνουν πολύ σιγά στο στόμα με αποτέλεσμα η ζάχαρη να μένει ακόμη περισσότερη ώρα σ’αυτό.
Βέβαια θα ήταν άδικο και μάλλον αδύνατο (!) να μας απαγορεύσει κανείς τα γλυκά αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση.


Πρώτο και καλύτερο, να βουρτσίζετε τα δόντια σας αφού φάτε κάποιο γλυκό. Αυτό πλεον είναι πολύ γνωστό!


Να μην τρώτε πολλές φορές την ημέρα γλυκά. Καλή ιδέα είναι να καθορίσετε πως θα τρώτε ας πούμε μόνο μια φορά την ημέρα κάτι γλυκό.

Προτιμότερο είναι να τρώτε το γλυκό αμέσως μετά από το μεσημεριανό επειδή τότε παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο απομακρύνει τη ζάχαρη και τα μικρόβια.


Το να τρώτε γλυκά πριν κοιμηθείτε είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στα δόντια σας, ειδικά εαν δεν τα βουρτσίσετε αμέσως μετά, διότι τη νύκτα παράγεται πολύ λίγο σάλιο.

Εαν δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας μετά από το φαγητό, (επειδή δεν βρίσκεστε στο σπίτι για παράδειγμα) είναι καλά τουλάχιστον να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό.


Σε οποιαδήποτε υπεραγορά κι αν πάτε θα προσέξετε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος οδοντόβουρτσας και ένα είδος οδοντόπαστας αλλά πάρα πολλά διαφορετικά. Ανάλογα με τα δόντια του ο καθένας μας διαλέγει οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα που να είναι σωστά για τον ίδιο.

Για να επιλέξετε κι εσείς σωστά την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.

Κάτι άλλο που απασχολεί πολλούς από εμάς είναι η λευκότητα των δοντιών. Τα δόντια έχουν μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση , άλλων πιο έντονη και άλλων λιγότερη.
Υπάρχουν τώρα διάφορες οδοντόπαστες που υπόσχονται πιο λευκά δόντια. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η υπερβολική χρήση τέτοιων οδοντόπαστων ή η χρήση μιας πολύ ισχυρής τέτοιας οδοντόπαστας, μπορεί να βλάψει τα δόντια σας παρά να τα κάνει πιο όμορφα.
Γι' αυτό, εαν πραγματικά νομίζετε πως θέλετε πιο άσπρα δόντια, σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με τον οδοντίατρο σας πριν κάνετε οτιδήποτε. 
 
Για να είναι υγιεινά τα δόντια μας, δεν αρκεί μόνο μια καλή οδοντόβουρτσα, η κατάλληλη οδοντόπαστα και μια ¨θεραπεία λεύκανσης¨. Πρέπει τακτικά να πηγαίνετε στον οδοντίατρο, όσο απαίσιο κι αν ακούγεται αυτό διότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της φροντίδας των δοντιών.
Κι αν πράγματι φροντίζετε εσείς καλά τα δόντια σας στο σπίτι δεν θα πρέπει να έχετε κανένα φόβο όταν φτάσει η ημέρα του ραντεβού σας με τον οδοντίατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου