Υγιή Δόντια

Υγιή Δόντια

Καλώς ήλθατε στο blog μου . .

Ονομάζομαι Βαρσάμου Βίκυ και είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος από την Λιβαδειά Βοιωτίας , σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου.

To blog αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα και την στοματική υγιεινή με τρόπο απλό και κατανοητό. Η ανάγκη για τη δημιουργία της προέκυψε από την διαπίστωση ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία τους με τον οδοντίατρο.

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι διατυπωμένες με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να σας είναι κατανοητά και ευχάριστα .

Παρακαλώ, μη διστάσετε για κανένα λόγο να επικοινωνήσετε μαζί μου, χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας για τις ερωτήσεις σας.

Το ιατρείο Λειτουργεί απο Δευτέρα - Παρασκευη (Εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Τηλ ιατρείου : 2261-0-27005

Σας ευχαριστώ θερμά

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στοματικά Διαλύματα ! !

Tα διάφορα στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο βοηθούν πραγματικά στην υγιεινή του στόματος;
 
Κυκλοφορεί ένα μεγάλο φάσμα στοματικών διαλυμάτων. Ορισμένα από αυτά εξυπηρετούν κυρίως στο να αυξήσουν τα κίνητρα και τη διάθεση για βούρτσισμα, διότι αφήνουν μια παροδικά δροσερή αναπνοή. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μία οδοντόβουρτσα στον καθαρισμό των δοντιών. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σε συνδυασμό.
Κάποια άλλα στοματικά διαλύματα φάνηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των μικροβίων που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα. Αυτά όμως είναι πιο εξειδικευμένα και κατά κανόνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις και για διάρκεια λίγων εβδομάδων, διότι η μακροπρόθεσμη χρήση τους επί καθημερινής βάσης μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό.
Πολλοί Οδοντίατροι θεωρούν ότι η χρήση μιας οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο επαρκεί για την υγιεινή του στόματος. Σε περιπτώσεις ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, ξηροστομίας κ.λ.π., μπορούμε να συστήσουμε κάποιο ειδικό στοματικό διάλυμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.






Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των στοματικών διαλυμάτων;
 
Αυτές εξαρτώνται από τον τύπο, τη δόση και τη συχνότητα χρήσης ενός στοματικού διαλύματος. Η συστηματική χρήση διαλυμάτων που περιέχουν αλκοόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στοματικού βλεννογόνου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί εμφάνιση χρωστικών, ευαισθησία των δοντιών, απώλεια της αίσθησης της γεύσης και άλλα συμπτώματα.
Πολλά διαλύματα περιέχουν φθοριούχο νάτριο, το οποίο αν ληφθεί ή καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να μην επιτρέπετε στα παιδιά τη χρήση τους, εκτός αν το έχει συστήσει ο Οδοντίατρος και πάντα υπό την επίβλεψή σας.
Αν διαπιστώσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη ενός στοματικού διαλύματος, διακόψτε την αμέσως και συμβουλευτείτε τον Οδοντίατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου